Köszönjük szépen a lelkesedéseteket, a kitartásotokat, hogy 2021-ben 11 hónapon keresztül gyönyörködtünk hazánk különböző földrajzi és természeti szépségeiben közös túráinkon.

Hasonló képen tervezzük a 2022-es évet is, melyre továbbra is várunk benneteket, barátaitokat és ajánlataitokat, milyen eddig még nem látott helyeket fedezzünk fel közösen.

A 2022-es év első túrája 2022. január 15.

Sokak szívében különleges helyet foglal el a Zempléni-hegység, mely hullámzó, erdős vonulataival, hegytetőkön álló váraival és vadregényes, hosszú patakvölgyeivel az Északi-középhegység egyik kiemelkedően szép tagja.

Így mi is a 2022-es újévben a Zempléni-hegység legmagasabb pontján lévő Nagy-Milicre látogatunk legelőször.

Nagy-Milic – Wikipédia

Jelentkezek a túrára

A Nagy-Milic vízválasztó és egyben néprajzi határ is, ahol a magyar és szlovák nyelvterület érintkezik.

A csúcson kőoszlop áll, közvetlenül a határkő mellett, a szlovák oldalon. Egykor kilátó is volt itt, de a határsávba került, elhanyagolt faalkotmány a 70-es években összeomlott, és azóta sem építették újjá. A sűrű erdőkkel övezett, köves csúcsról jelenleg nincs kilátás, ellenben a szomszédos Kis-Milicen épült Károlyi-kilátóból remek panoráma nyílik. 2006-ban nappali határátlépési pontot jelöltek ki a Nagy-Milicen a gyalogos turisták számára, Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez csatlakozásával az államhatár szabadon átjárhatóvá vált.

A csúcs két ország határán fekszik, és elviekben két másik országra is rálátni. A Kárpátok ukrajnai vonulataira, valamint a Románia területén fekvő Gutin-hegységre is.

 A Károlyi-kilátó Magyarország és Szlovákia határán, a Kis-Milic 880 m magas csúcsán áll.

A kilátót 2015-ben avatták fel. Az építtető Északerdő Zrt. munkatársai úgy határoztak, hogy a kilátót a nagykárolyi Károlyi család előtt tisztelegve Károlyi-kilátónak nevezik el. A család ugyanis évszázadokon át gondos birtokosa volt a környező erdőknek, mezőknek, településeknek.

Következő túránk időpontja: 2022. január 15.

A túra útvonal kb. 11 km hosszú, szintkülönbség 900 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +7 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

 

Gyülekezés: 2022. január 15-én 10.00-kor szombaton, Pusztafalu.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Pusztafalu Múzeum-Kávézó, Pusztafalu, Fő u., 3995.

(GPS koordináta: N48.5474329, E21.4893917)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.

Jelentkezek a túrára