„Látókövek” körtúrája a Bükk-fennsík peremén

A Bükk nagy klasszikusa ez a Három-kőn át Tar-kőre, a hegység legmagasabb természetes kilátópontjára vezető túra. Egész évben sok kiránduló keresi fel a remek kilátópontot, ahogy az Országos Kéktúra útvonala is érinti – nem véletlenül. A Tar-kőről végig belátjuk a fennsík déli leszakadását, a Déli-Bükk völgyeinek és csúcsainak nagy részét, Egert és a Mátrát, de még a tokaji Nagy-hegy is kivehető jó időben. Kitérőt tehetünk a száz éve érintetlen Őserdőhöz, a bükki rengeteg szívéhez, majd visszafelé a Török úton egy különleges lejtőpihenőn, a leszakadó fennsíkperem hosszanti, vízszintes párkányán oldalazunk az idilli, öreg erdőben. Az útvonal látványában és hangulatában a legszebb bükki túrák egyike.

Túránkkal egy különösen összetett, hazánkban egyedi megjelenésű vidékét járunk be a Bükk hegységnek. A „kövek vonulataként” emlegetett sziklaormok láncolata, a Bükk-fennsík természetes védőbástyasora különleges tájképi jelleggel, növénytársulásokkal gazdagítja hazánk kevés, természetszerű állapotban megmaradt hegyvidéki területét.

A sziklabástyákat triász korabeli, 220 millió éves mészkő építi fel, amely még a hegységgé formálódás előtt hatalmas hullámként gyűrődött fel a fennsík sziklatömbjének peremén. A kőhullámok tajtékos taraja ellenálló, tömött zátonymészkő – ezt a hullámfrontot láthatjuk végig a fennsík déli peremén fehéren kivillanni az erdőből. Magasan a környezetük fölé emelt helyzetükből adódik, hogy a „kövek” a legjobb és legimpozánsabb természetes kilátópontjai a hegységnek, közülük kettőt, a legnagyobb réttel szegélyezettet és a legmagasabbat látogatjuk meg túránk során.

A sziklabástyák védővonala mögött, a Tar-kő, a Sima-kő és a Vörös-kő-bérc közötti zugban rejtőzik az Őserdő, hazánk egyik leginkább érintetlennek megmaradt montán bükköse. A területet hajdanán a szilvásváradi erdész szorgalmazására erdőrezervátummá nyilvánították, így több mint egy évszázada beavatkozás nélkül képviseli az eredeti, fennsíki bükkösök életközösségét. Közel 150 gombafaj, rengeteg védett rovar és odúlakó madár otthona ez az öreg fákkal tűzdelt, folyton megújuló erdő, amit túránk kanyarulatában érinthetünk.

Maga az útvonal is nagyrészt a fokozottan védett terület határán, illetve a Tar-kő környékén azon belül halad. A magashegységi bükkösök mellett hársas-kőrises sziklaerdőben, különböző tölgyesekben túrázunk, míg a sziklák közelében és a fennsík peremén lejtősztyepprétek, sziklagyepek, hegyi rétek váltakozása teszi látványossá vándorlásunk helyszínét. Tavasszal a kökörcsinek, héricsek, kankalinok és nőszirmok színezik a napos, nyitott gyepeket, de a kevésbé tündöklő virágok ritkaságait is megtaláljuk itt, például a pongyola harangvirág e hegységből leírt, bükki alfaját.

A sziklák oltalmában védett madarak fészkelnek, például kerecsen- és vándorsólymok. A 20. század második felében hazánkból kipusztult vándorsólyom hegységszerte egyre nagyobb állománnyal költ a sziklás területeken. Rendszeresen láthatjuk tavasszal, kora nyáron fészke és vadászterületei között ingázni jellegzetes, verdeső reptével, szerencsés esetben pedig azt is megpillanthatjuk, ahogy zsákmányával hazatér. Kevésbé feltűnő, de ritka és védett madara a sziklagyepeknek a bajszos sármány, aki valóban kackiás, fekete bajuszhoz hasonló mintát visel a szeme körül. Vendégként feltűnik a sziklákon a színpompás, narancsos hasú kövirigó és a röptében rubintpiros szárnyfoltját felvillantó hajnalmadár is, akiket főként a téli és átmeneti évszakokban figyelhetünk meg a „kövek” körül.

Következő túránk időpontja: 2023. november 25.

A túra útvonal kb. 13 km hosszú, szintkülönbség kb 720 m, tervezett időtartam kb. 4-4,5 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +8 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Gyülekezés: 2023. november 25-én 10.00-kor szombaton,

Répáshuta, Bánya-hegyi elágazás, parkoló (695 m).

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

3559 Répáshuta, Bánya-hegyi elágazás

(GPS koordináta: 48.059112, 20.505715)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.

Jelentkezek a túrára